torsdag 27 februari 2014

En man som heter U Mya Din

Min pappa heter U Mya Din och 67år. Han bor tillsammans med sin stora familj. Han har 5 barn och 5 barnbarn. När han var ung jobbade han i militären och efter det jobbade han inom telekommunikation fram till pension. I Burma är pensionsåldern 60 år.
 
Han har ett dåligt humör och bestämmer alltid över andra människor. Det jättetråkigt och jag har stora problem med min pappa. Till exempel sa han till oss att vi måste vakna kl.6.00 och sova kl.21.00 därför klagade jag på min pappa. Vi är inte barn och vi jobbade vardagar och nu är ledig dag så vi måste vila och göra olika sak. Vi är fem syskon. Tre av oss lyssnar alltid på pappa men jag och en lillebror protesterar alltid mot pappa.

Jag gillar personlig frihet och älskar att vara social. Jag har många kompisar, deras pappor är jättetrevliga och snälla inte alls samma inte min pappa. Ibland när jag bjuder herm mina kompisar ” ni måste komma hem till mig” samtidig frågar de  mig: ” När ska vi komma? Är din pappa hemma eller jobbar han?” Jag frågande mina kompisar varför de undrade det? De sa att en gång när de kom till mitt hus sa min pappa till dem:

-          Varför ni kommer i mitt hus, ni är elever så ni måste skriva, läsa i era egna hus

Han alltid tveksam till oss, när vi träffades och diskuterade kärlek eller film och inte läxor. Han tror att han alltid har rätt. Det är jättesvårt. Men min mamma är inte likadan som min pappa. Hon tar alltid ställning mot pappa och är ofta på barnens sida.

Ibland tittade hela familjen på tv kl. 20.00 tid när det är nyheter. Nyheterna säger alltid att regeringen är bra och de bygger en ny bro eller skolan och några andra byggnader. Samtidig sa vi fem syskon att det  alltid är  samma sak till pappa ”Regeringen ljuger alltid för folk så vi måste byta till andra kanaler”
Vi sa något som han inte gillar och han blev arg. Han hade varit soldat så han älskade den militära regeringen.

Min mamma sa alltid: ”Han behöver inte att andra människor älskar honom och han behöver bara ha rätt”. Ibland vi frågade vi min mamma:

-          Varför älskar du pappa

-          När han var ung är inte så ärg han var jätte gullig, så jag gifter mig med dina pappor”. Sa min mamma


Hon berättar och hon blev skamsen. Det är min pappa så jag bara tycker att han är tråkig men jag hatar inte honom.

söndag 23 februari 2014

Galen gubbe heter Ove

 I dag diskuterade vi om en man som heter Ove och hans familjen.När han var 7år gammal då dog hans mamma.Efter hans mamma dog så levde Ove med sin farsan.Oves pappa jobbade på järnvägen.När Ove var 16år gammal dog hans pappa också.Ove kunde inte fortsätta skolan. Han fick jobba till järnvägen.

 Han hade fyllt 16 år hans pappa dog. När han slutade  vara glad . Han inte trodde på Gud. Han jobbade på järnvägen i fem år. Jag måste när Oves pappa och mamma dog han var inte så gammlar och han har inga syskon. Så han blev jätte ont i hjärta och lite skadar i hjärna. för att han är osocial man.

 Vi diskuterade av Ove och en kompis sade hennes mamma som leka med Ove. Jag tror att några gammlar människor är de tänker samma inte andra person till ex Ove hade alltid problem på köpa data och sina gränna. I världen har många folk som leka med Ove.

 Jag läser den böcker varje dag men jag förstå inte alla ord. I Sverige finns inte Svenska till Burmesiska lexikon så när jag läser den böcker Till ex en sida lång tid av ca 3,4 timmer. Men när alla kompis berättar i klassrummet och Stina också berättar när jag lyssnar och sen jag förstå mera. Så tack till alla kompisar och Stina .
   

söndag 16 februari 2014

Ove träffa en man och kvinna igen.

I dag också tränar vi  igen svenska dialog . den kapital 2 och 3. Jag läser den två kapital och jag känner till Ove får problem alltid med andra person. Jag känner till han lika med min pappa.
 
Vi tränar den kapital av dela två grupp. Min grupp har fyra person och andra grupp har tre person . Först skriver vi dialog och sen träna pratar som leka med teater. Det var rolig .

Ove är inte omtänksam till andra person och aldrig säger förlåt till  andra människor. Han måste han är alltid rätt.Parvaneh är 30 år och kortväxt, svarthårig och uppenbart utländsk kvinna. Lufsen är hennes man och hon är gravid.

Ove och Parvaneh mötte i parkering och lite problem med Ove. Jag tro att hon spelar roll andra viktig person i bocken och Ove är först person.

fredag 14 februari 2014

Jag gillar att spelar teatar

I dag skriver vi dialog och träna prata att svenska språkmelodin.som leka teater. Vi fungera samarbetet två gånger. Det var inte så svårt att skriva dialog. Jag gillar med övade uttalet. Det var rolig och spara direkt i min hjärna.

Mina tankar om Ove är att han är en är lite konstig och irriterad gubbe. De får möte med Ove att blir jobbig och upptagen.

Jag tyckte jättemycket dagens övning. Det är bra att lära mig och jag behöver träna mera.

måndag 10 februari 2014

Ove

Ove bor i utan stad och han är jagare. Han jobbade  på sjukhuset och nu han blir pensioner.Förut han gifte sig en kvinnan men nu de skiljde och han bor ensam.

Han är snäll och har katten. Den katten är samma hans kompis och ibland han pratar med katten. Han är pensioner och bor ensam så när han blir lat han laga bordet, tv och bygga bostad

Nu hans fru är gifter med andra men så han blir arg och han dödade de.Först han skjuter till de och sen han vill elda upp det området.Det är bara planerar .

Han är klok och generös så han tänker med hans planerar, är det bra eller dåligt?.Sen han friar till de.