tisdag 2 december 2014

Köpa alltid ekologisk mat.

    Ekologisk mat är bra för hälsan men att alltid köpa ekologisk mat är inte möjligt för en stor del av befolkningen. För att producera ekologisk varor kostar mycket mer och priset i affären blir dyrt. Om man vill köpa ekologisk mat, måste man ha en bra inkomst.Till exempel för stor familj är det ett stort problem köpa bara ekologisk mat.När dagen nyheter i april jämförde priset på matkassar med ekologiska mat varor som köttfärs, tomatpuré, grönsaker och vetemjöl med konventionellt producerade varianter, blev priset 524 kronor i stället 359 kronor. Nästan 200 kronor i skillnad för en enda matkasse. det blir över 1000 kronor på en månad. Det är jättemycket pengar för en familj med låga inkomster.
   Ekologisk mat kostar. Men vad är det för pengarna? Mer näring och hälsa- eller är det enbart ett gott samvete som vi betalar för?
   Efter som vi lever i en värld som verkar under marknadsekonomiska systemet. Om matpriser är dyrare än andra bruksvaror, går efterfrågan på dessa varor ner. Företag kan gå i konkurs. Det leder till en stor arbetslöse och andra ekonomiska problem.
   Det finns i världen mer och mer nyrika, därigenom ökar efterfrågan också. För att ha tillräckligt med ekologisk mat, måste Sverige importera.
   Professor Alan Dangour från london, säger att frukter och grönsaker odlade på vanligt sätt innehåller lika mycket vitaminer som det finns i ekologisk mat. Det finns bara några undersökningar som visar att det är skillnad när det gäller mjölk. Ekologisk mjölk innehåller mer omega 3.Och ekomaten gör ingen skillnad för den personliga hälsan. Och det innebär att om man äter ekologiskt blir man inte friskare.
   Ekologisk livsmedel är inte hundra procent giftfria. När den ekologiska maten inte är hundra procent giftfri varför ska vi då köpa den? I stället köper vi de vanliga livsmedlen och vi kan spara resten av pengarna eftersom ekomat är dyrare än vanligt mat. Dessutom vi vet inte om mat är eko eller inte när vi köper det på affären. Hur kan vi äntligen producera hundra procent ekologiska livsmedel?Hur rent är något från början? Är fröet rent? Är jorden som fröet sätts i ren? Kanske blir vi bara lurade?
   Därför att man kan byta rubriken till" köpa i bland ekologisk mat" . Det är möjligt för mig.

tisdag 11 november 2014

Vi arbetar tillsammans och ge en respons

Lär man sig något när boken är så svår?

Vad man ska göra när boken är så svår att förstå? När vi läser en bok när det är svår att förstå så måste man har tid på sig att läsa boken i lugn och ro. Man kan titta på filmen sen kan man läsa boken. En del tycker att det är svår att förstå bokens innehåll när man inte vet vilka person som är viktiga i boken. Hur ska man lära sig att förstå bokens innehåll?

Jag tycker att man kan lära sig mycket om boken är svår. Man kan lära sig mycket nya ord. Om man inte förstår ord så kan man söka i lexikon eller på nätet så lär man sig nya ord sen förstår man bättre. Man kan också sammanfattar boken sida för sida. Det är viktigt att lära känna olika personer i boken så blir det lättare att förstå bokens innehåll. Vem som är huvud person i boken och vilka personer som är viktiga.

Det är svårt att förstå när boken är svår. Boken är svår att förstå när det blir parallella handlingar. Det blir svårt att koncentrera sig på att läsa boken. Det känns jobbigt att läsa hela boken. Boken har många svåra ord så om man inte öppnar lexikon så förstår man inte det. Det är jobbigt att öppna lexikon då och då. Tillslut vill man inte läsa boken.

Jag tycker om att läsa biografier om verkliga händelser. Boken måste vara intressant då blir det lättare att koncentrera sig. Det är bra att man har tid på sig och läser boken i lugn och ro. Tidigare har jag haft svårt att koncentrera mig på att läsa boken. När jag har läst några böcker så blir det bättre. Jag försöker sammanfatta boken sidan för sidan och söker ord som jag inte förstår. Det tar tid men det blir lättare senare. Samtidigt lär jag mig att koncentrera mig när jag läser boken. Läsa böcker är ett bra sätt att lära sig ett nytt språk .




Ja
Nej
Rubriken är en fråga som man kan svara ja eller nej på? Eller en fråga med två sidor?



   ja

Inledningen- Berättar den som skriver bakgrunden till sitt intresse för frågan?


   ja

Presenteras frågan och dess två sidor?

  ja

Ja-sidan/ena sidan – Markeras sidan med nytt stycke?


 nej
Får vi veta att det är ja-sidan som diskuteras i första meningen?


 ja

Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?


  ja

Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?


 nej
nej-sidan/andra sidan – Markeras nej-sidan med nytt stycke?

  ja

Får vi veta att det är nej-sidan som diskuteras i första meningen?


 ja

Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?


  ja

Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?

 ja

Slutsats summering – Markeras med nytt stycke?



 nej
Är slutsatsen tydligt formulerad?

 ja

Kommer du fram till samma sak genom att läsa texten?

 ja



söndag 9 november 2014

svårt att byta religion.

 I världen har många olika länder , person , språk och religion. Jag tror att alla människor har en äga religion. Religion är lär sig bra känslor till människor. Jag är Buddhism eftersom mina föräldrar är Buddhism och mitt hemland också Buddhism.

  Första hand jag tror att min religion och mina föräldrar berättar till mig när jag var ung till nu. människor har allt ansvar för sitt livresultatet av de handlingar er människa gör under livet kallas karma. Karma lever  vidare och följerätt nytt liv efter att den första människor dött. I den stora Karlavagnen människor dock få hjälp av bodhisattvas goda gärningar och det egna ansvaret minskas då. Buddhismen ser man på arbetet som en naturlig del av livet.

   Andra hand Buddhism arbetet är jätte svårt att för kroppen och hjärna.Till ex . Tränar ( wipatana) som lika meditation och olika sak. För att några person när de gifter med olika religion person sen de byta till andra religion . Det är inga problem tror jag vi äga våra livet men vi måste tänker vilket religion är passar för oss. Tyvärr finn ett liv men heltiden skulle byta och testa till alla religion , det är konstig.

    Jag måste alla religion är bra för människor. Vi försiktig att vi alltid respekt till andra religion. Jag är Buddhism men jag respekt till andra religion jag aldrig säger min religion är best . Men vi måste veta vilket sak är bra och dåligt, det är viktig och vi alltid spara i våra hjärta.  

onsdag 5 november 2014

blir man lyckligare av mycket pengar.

   Vi är person för att vi måste använder pengar på hela livet. I världen har många land, olika jobb och olika inkom. För att finn två nivå grupp och de är fattiga och rika i samhället.
Jag vet inte får mycket pengar är bra eller inte bra.

   Om jag köpa bra och dyr bilen , kläder , mat, lokal and resar till andra land eftersom jag är rika människor. När jag gör denna sak samtidig känner jag till jag är jätte lycklig och väldig glad person. Egentligen pengar kunna inte att några sak till ex, kärlek, lycka, frisk liv.Om vi har mycket pengar sen vi måste hjälper till behöver hjälp person . Det är bra att våra och deras framtiden tror jag.
 
  När vi får sjukdom och problem med pengar ,det är jätte svårt att på våra livet. Jag tror att man kan älskar pengar sen pengar också älskar till man. Förut vi har bra jobb och bra ekonomi men vi tänker inte vår framtiden så att vi alltid tillbringar pengar till dålig sak. Jag måste all människor ska inte hoppa fattiga liv.

 Jag tror att pengar är lika energi för människor. Pengar är viktig för oss men inte jätteviktig. Beror på person och hjärta till EX några person är risk men inte snäll och inte trevlig , andra är fattiga men alltid lust på sina livet och ateister person. För att jag vill ha mellan risk och fattig livet.

söndag 26 oktober 2014

förändring i ALL In

    Jag läste den kapital efteråt jag tänkte mycket i mitt liv och andra live.

    Jag måste alla person har egen dröm men vi får inte alla dröm, några dröm är trasig i halva livet. För att Emma sade" Jag tror att i många situationer så viker vi ner oss redan innan vi ens har försökt förändra just för att vi tror att steget mellan nuläge och önskat läge är så stort"sedan 88.

   Vi är människor och vi har hjärna för att vi måste tänka att vilket jobb, plats, pengar och kompis är bra på mig. Om de är passar inte för mig äntligen vi måste byter andra sett. Det är jätte viktig och nästan du måste får bra livet.

söndag 12 oktober 2014

balans i ALL IN

          Nu jag har skrivit lite min åsikt i balans. Mina livsringar är i symbios men måste fungera var för sig samtidigt för att skapa balans i mitt liv.

          Vi är människor för att vi får livet . Men vi behöver perfekt liv till ex. bra jobb, bra utbildning, bra mat, frisk kroppen, bra bostad . Denna är viktig för liv och jag måste vi tänker samma denna.

         Också livet är samma ett projekt för att vi har planerat för livet. Ibland vi kunna inte det planera , plötsligt när vi ska bli dåligt sjukdom eller problem med kärlek, många olika problem. Vi måste träna vår hjärta är alltid rent och pigg.

         Men jätte svårt att träna på hjärta om din hjärta blir bra sen det är bra för samhället.

fredag 10 oktober 2014

Marcus

Hej!


Jag heter Thwe Thwe Oo och jag har studerat komvux i Luleå. Förra veckan tittade vi en dokumentären mot din olycka. När jag tittade den dokument  samtidigt jag känner mig att jag får mycket energi. Eftersom du är fantastik och självständigt kille. För att du kämpar mycket sen du får mål. Jag vet om vi träffar stor problem på våra livet men vi behöver inte rädd och inte svänger till den . Varje problem har svara , det är äkta. Du är modig och stark så att jag måste ditt mål är inte så länge med dig. Du har bra familj, hjälpen kompisarna och fin och jättesnäll flickvän , de är jätte bra för dig. Jag förstå inte, Varför slutar du älskar med Stephine?.
 
 Jag tycket att du är väldigt stark och kämpa mycket för att du är jätte bättre och du gör själv många sak. Jag önskar till dig du ska få perfekt livet i din framtiden.
 

med väldigt hälsing
Thwe Thwe Oo

lördag 4 oktober 2014

Lycka och Föräldraskap i ALL IN


           I dag diskuterade vi två kapital som lycka och föräldraskap i "All In". Mina grupp har sex person och vi pratade om våra åsikt och berättade våra efferhet.Stina också berättade och svarade till oss vad menar?
Denna kapital har två sätt Emma tänker först hon är alltid fel sen hon har blivit mamma och hon älskar sin dotter.

            en kompis sade att lycka är bara känsla. Jag tror att det är exakt . Lycka är ingen annan än precis du kan göra det valet åt dig. Det finns inget svar som passar alla.Andra kvinna sa att om du blir irritera men du kan inte visa den känsla till barn. Det är jätte viktig sak för föräldrar och barn. När du blir föräldrar och pappa och mamma acceptera varandra för barn framtiden istället.

           En dag Hennes pappa blev en cykelolycka och ringde sin storebror till hennes. Hon jätte älskar att sin pappa så att när hennes pappa ligger på sjukhuset  och läkarna sa att vi tar mer tid för sin pappa . När hon hörde den sak hon blir arg för att de kan inte göra något. Det är gemenen att till människor.Emma är knvis kvinnan så hon tänker alltid negativ. Eftersom hon tänker att jag har insett att när jag har en sådan dag där jag står mig på alla andra , på vad de gör eller inte gör, ligger problem hås mig. Då vet jag att jag måste styra mina tankar och fokusera på det som där viktig. Ofta är det ju strunt saker vi går och retar oss på hos andra människor.

          Sen hon gifter med Johan och 1 februari 2007 blev hon mamma till Olivia. Men hon har inga plan att för gravid, skulle bli mamma och när hon föddas till Olivias i förlösningen var jätte snabb och lätt . Så att tänker hon , hon är annorlunda mamma. Hon var med ett mamma grupp som träffades en gång en veckan. En grupp okända tjejer som bara pratade blöjbyten, barnmat och föräldraskap. Den är mamma grupp så att de måste pratar samma sak men hon tror att denna sak är inte special för hennes. Nog hon komma ihåg ; det är inte konstig att våra barn växer upp med krav och jämför sig med andra; Det är när hon blir mamma börjar tänker för sitt barn.

        När Olivia var ett år hon separerade med Johan. Hon vet Johan är snäll man och han är världens bästa pappa men hon älskar inte Johan . Också hon tror att hon är dumma och dålig kvinnan så att de separerade sig. Sent hon träffade med en kvinna som heter Malin och hon är supermamma. Hon hjälper och lära till mycket sina barn. Emma är jätte skillnad med Malin för att hon är alltid jobbig och trött med Olivia. Hon vill ha supermamma så hon renovering mot till sin principer. Äntligen hon blir bra mamma och jätte älskar sitt dotter.

     När jag läste den två kapital jag känner mig olika känslor och kunskap. Också jag vill ha supermamma så att jag vill kämpa läsa att fyra kvar kapital.
       

söndag 28 september 2014

Prestation att All in

         Den 25 september diskuterade och läste vi sedan 23 till 36 innan bok " All in".
Den capita hade när Emma börjar går till simbassängen och  hon får medaljer . Men jag läste inte klarade i min grupp den dagen jag åkte till sjukhuset så att läste jag fem kvar sedan i hemma.

       En kompis sade att Emma fick att bäst i världen på simma och det är sin mål. andra kompis tror att Emma är alltid ledsam .Jag tror att när hon börjar träna simma hon är vanligt barn så att hon kan inte vinkla sina fötter. Det är jätte stressa till henne. Emma är inte samma sina kompisana hon tänka att hon är bäst i världen.

      Hon vill få bäst i världen så att hon jättekämpa och tävla många gånger i hela världen . För att hon träffar många människor och jättetrött på sitt livet. Eftersom hon tänker att jag var ju tjej som hade allt. Framgångar, medaljer och rekord. jag förstod inte vad som var fel på mig. jag borde ju må hur bra som helt.

    Jag läste denna sidorna och jag förstå att Emma livet är lite tråkig och jobbig. Hon giller inte  att andra person är alltid kontrollera på sitt liv. Hon tror att hon bestämer själv på sitt liv, det är bäst och fri liv. Jag var roligt att i gruppen med jobbade tillsamma.


        

torsdag 18 september 2014

Emma är modig

         Idag gör vi en övning diskussion om all in.Min grupp har 9 elever och vi diskuterar, pratar våra åsikt och berättar lite religion.

         Vi verkar en sak att samma åsikt till Emma. Hon har en principer det är jättesnabb beslut att all sak. För att hon är som lika med orolig person. Rose berättar att Emma är först säger `` Ja``sent "nej". Det är inte bra på samhället. Anna säger att många folk är gömmer till gud. Jag tror att gud måste inte hjälpa på människor. Om man kan får bra livet eller dåligt livet av beror på med mig. Nog om ni umgås med dåligarlivet eller stor problem då följer med till gud vägen. Äntligen du känner lite bättre, lust och nöjd med sitt liv.

         Emma är en kvinnan och modiga person. När hon 7 år börjar tävlar simtävlingen och hon fick En guld vann i Ungdoms SM när hon 14 år.Hon fick den EM guld och hon verkar jätteglad och hon är populär i sitt kommun. Sent hon har fått dåliga sätt för att hon skulle bli fel livet. Hon är inte stilla att sin beslut på sina sätt. Till ex ! " Jag skulle hämta Olivia på förskolan" och hon tänker andra sak " jag måste städa" Jag tror att det är gemensam till olika människor. Andra jag måste Livet är inte stilla ibland törn och ibland lycka också det är gemensam och måste umgås i livet. När vi träffar som sätt vi styr själv för våra liv.

       Jag har läst den "All in" boken jätteintressant av mig.Men jag förstå inte alla ord och minimering .Nu efter vi berättar varandra har jag greppat vad den handlar om . Jag måste läser nästa sidor och försöker igen och vises på måndag.

måndag 15 september 2014

Emma i ljus och mörker

          Jag har fått två baksidestexten och de heter ALL IN AV INGELSTÖM och JAG ÄR ZALATAN. Men vi välja bara en bok så jag välja och läsa All in av Emma Igelström.

         Jag intressera att spelar football och Zalatans biografi. Men förra år när jag studerade i SFI också jag läste den Zalatan boken. Eftersom när jag läsa Emma biografi är jättespännande för mig.

        Hon var 6 år gammal  men hon umgås stor problem med ätstörningar, alkoholism och självmord i vattnet.Men hon slutade inte sitt liv i vattnet.

       När jag läste den baksidestexten medan nästan jag blir gråta och jättesorglig för att Jag spännande och välja den boken.

söndag 14 september 2014

Förklara tiil Olivia

            Förra vecka studerat vi en bilderboken och som heter Olivias har en nya klänningen. När vi studerat den boken först vi fått gruppen. Min gruppen har fem kvinnor.

           Jag tror att studerat med i gruppen har jättebättre för mig. Ibland när jag läste en mening men jag förstår inte " vad menar ". Samtidig andra kvinnan vet att den mening och hon berättar till mig . Det är bra att hela gruppen. Efterson vi diskuterar att varandra men vi fick kommer inte överens , det är inga problem för till oss. Vi har olika åsikt och tänker olika sätt.

        Också min grupp har en kloka och duktig kvinnan och hon hjälpte mycket till oss. Till, EX nya ord och grammatik.
  
        För att jag är jätterolig att i gruppen och jag måste träna mest på grammatik.

torsdag 11 september 2014

Vi skriver tolv meninger

En sammanfattning i fyra bilder av boken, Olivias nya klänning skriven av Gunilla Hansson med bilder av Cecilia Torudd. 

1. Olivia vill ha en nytt klänning.
2. Mamma spelar piano och sjunger.
3. Olivia släpar inte taget i mamma. 
1. Mamma och Olivia går till tyg butiken.
2. Mamma och Olivia kommer inte överens som tyget för klänning.
3. Olivia är rasande. 

1. Mamma investerar hela kvällen för att fickas förstörda klänningen.
2. Den kvällen är lite varm.
3. Mamma broderat blommor på klänning.

1. På morgonen ser Olivia sin ny klänningen.
2. Hon blir glad och kysser till sin mamma.
3. Hon tycker att sin vackraste klänning. 





onsdag 10 september 2014

Olivias får fin kläning

           Olivia vill ha rent och fin en ny klänning. Så hon skriker och tvingar till sin mamma. Eftersom hon vill gå till tyg butiken.
          Mamma välja en fin tyg oh den är bomull , bra kvalitet och hon jättegillar den tyg. det är blå färg , randig och rutig. men andra tyg är rosa färg och små blommig. Hon älskar den rosa färg och denna två tygs är passa medan för Olivias klänning. Sen hon väljer rosa färg tyg.
         Mamma syr hela kvällen till Olivias klänning. Den kvällen är lite varm och himlen är blå. Mamma surfar blommorna dofter och Olivias sover i sitt rummet.
        Olivia blir glad och krama till sin mamma eftersom hon får jättefin och bäst klänning. Hon måste den klänning är precis for när hon går på festen.
       

tisdag 2 september 2014

Stark Tjej


          En elev grupp riter och målar i bildsalen många gånger. Efteråt tjejer städer alltid den rummet.

          En dag som händer med läraren och Saga bråkar i rummet. Alla killar klarar målar sen de hälsar lärare           och går ut . Läraren säger till tjejer " Ni måste städer i rummet". Några tjejer tar trasar men Saga blir irriterar och protester mot till läraren. Hon säger till läraren
         " Har vi kommit överens om att hälften av klassen får gå iväg medan resten får stanna kvar och städa?.
Det här måste du göra någonting åt"
          Samtidigt lärare är arg och hon säger "Okej" Jag göra själv .
          Saga är stark tjej och hon vill inte ha diskriminerar till tjej och kille.

tisdag 27 maj 2014

Jag är obehaglig mot dödsstraff

                     Vi gjorde på deltat argument förra tre veckor. Vår läraren gav till oss tre ämnen och varje elev väljer ett ämnen.De tre ämnen är abort, dödshjälp och dödsstraff. Jag valde dödsstraff och det är konstig straff. Jag gillar att jobbar i grupp mer och vi hjälper varandra..När Vi diskutera våra åsikt ibland vi får leka åsikt och ibland jätte skild åsikt men det är roligt.
                   Det var ganska svårt att söka en sida på internet. Men jag hoppas nästan gång blir bättre för mig. Förra gånger jag förstå inte skriver reflektion för att jag läser många gånger min lärare Stina blogg. Nu skriver lite argument.
                  Hela lektion var rolig och bra . Lektion var mycket lärande för mig, Men jag behöver mera träna på min röst när jag talar.

torsdag 27 mars 2014

Brinner pengar mot till cigaretter


Tobak gör många sjukdom till oss men massor folk första röker ändå.

Jak röker aldrig men när luktar den cigaretter luft jag också få den sjukdomar. Om du röker efter gemensam på många sätt, kärlkramp i benen, cancer i urinblåsan, kronisk, lungcancer, åderförkalkning, stroke i hjärnan, hjärninfarkt, magsår, benskörhet. Det är bara några exempel ur den långa lista över sjukdomar som orsakas av tobak.

      Röker människor är tidig död mot inte röker människor. I Sverige har ett par år 6400 människor i sjukdomar och över 200 person död deras rökning. De flesta död i hjärta och kärlsjukdomar som är den normalt död i Sverige.

     Tobak gör en stor roll vid börja av cancersjukdomar. Lungcancer är den cancersjukdom som alla först bevisades ha ett direkt samband med rökning. 1997 talet hade 951 svenska kvinnor i lungcancer. År 2009 hade antalet avlidna kvinnor ökat till 1663 men antalet döda män var i stort sett oförändrat 1842.
     Men vet att minst 90 procent av all lungcancer beror på rökning och några är rökningens effekter. När kvinnan är grand av det beror på att rökningen på verka ägglossningen. När de födda barnarov den barnets väger 150 till 200 gram mindre än normalt.Barnets storlek är et mått på dess mognad och därmed dess förmåga att över leva.
     För att om du ska få bra livet, du måste sluter röker ännu.

söndag 9 mars 2014

Vi träffar igen med Ove

I dag diskuterade vi och två gäster lyssnade på till oss lexikon. Den två gäster heter Birgitta och hon är rektor på Vuxenutbildning , andra kvinna heter Carina och hon är rektor på SFI.

Ove är ovan att passa barn. Treåringen får Ove att läsa för henne. Sjuåringen är mest irriterad på Ove. Det är jätte spanande sak för mig. Jag måste mera äldre människor de jätte älskar och de pratar med barn. Även gumma eller gubbe älskar inte till er, de också inte recept till annan tror jag.

Och vi diskuterar av Ove och Sonja, Asaad frågar till oss Sonja sitta bredvid med Ove varje dag ,Vad tror ni. Hon är Sonja så hon väldigt intressen av Ove för att sista de gifter med sig varandra. Men andra kvinna istället mot Sonja och jag tror att hon sitta bredvid med Ove . Det är normal eller den plast är sjön och bra på titta på naturen för att hon välja den plats varje dag. Och jag tänker andra sak hon blir sjuk i tjäran bara jag tänker.

Ove och hans svärfar är lika olika humör T ex Ove träffade bara Sonjas pappa några gånger, båda var fåordiga.

Jag vet inte då Vad ska blir Ove framtiden , Tror jag mera spännande fram siden för mig.

söndag 2 mars 2014

Ove och Rune var kompisor

I dag vi diskuterar av många olika sak. Det är Ove, Rune; Bil och Religion . Det är intressen för mig. Jag jätte intresses av Ove har kompisar för att han är jätte konstig och osocial människor.Men nu han får kompisar och det är kul.

De tyckte likadant om det omdatera samhället. De stod till samman för det gamla rejäla mot det nya. Jag tror att det är jätte bra för Ove. Människor har bott inte ensam måste bor till samma med familj, syskon eller kompisar. Jag också bor tillsamman med min familj. Jag har två barn så barnen är ibland jobbig och ibland jätterolig. Jag Ove känner samma sak med mig.

Sen vi diskuterar man och kvinna är intressera av inte samma. Jag jätte spanande och jag tror samma sak. Jag tror det är bero på tid till ex en man och kvinnan de träffa först intressen och gillar saker av alla samma. De få börjar kärlek så de otrolig och tänker om vi få problem sen vi måste skiljer så de samma fuskar av varandra. Efter gifter sig och bor till samma med barn samtidig allt är motsats av när få börjar kärlek. Jag tror det är normal och även händer jag och min man.

I dag är rolig med diskuterar av olika sak  för mig.  

torsdag 27 februari 2014

En man som heter U Mya Din

Min pappa heter U Mya Din och 67år. Han bor tillsammans med sin stora familj. Han har 5 barn och 5 barnbarn. När han var ung jobbade han i militären och efter det jobbade han inom telekommunikation fram till pension. I Burma är pensionsåldern 60 år.
 
Han har ett dåligt humör och bestämmer alltid över andra människor. Det jättetråkigt och jag har stora problem med min pappa. Till exempel sa han till oss att vi måste vakna kl.6.00 och sova kl.21.00 därför klagade jag på min pappa. Vi är inte barn och vi jobbade vardagar och nu är ledig dag så vi måste vila och göra olika sak. Vi är fem syskon. Tre av oss lyssnar alltid på pappa men jag och en lillebror protesterar alltid mot pappa.

Jag gillar personlig frihet och älskar att vara social. Jag har många kompisar, deras pappor är jättetrevliga och snälla inte alls samma inte min pappa. Ibland när jag bjuder herm mina kompisar ” ni måste komma hem till mig” samtidig frågar de  mig: ” När ska vi komma? Är din pappa hemma eller jobbar han?” Jag frågande mina kompisar varför de undrade det? De sa att en gång när de kom till mitt hus sa min pappa till dem:

-          Varför ni kommer i mitt hus, ni är elever så ni måste skriva, läsa i era egna hus

Han alltid tveksam till oss, när vi träffades och diskuterade kärlek eller film och inte läxor. Han tror att han alltid har rätt. Det är jättesvårt. Men min mamma är inte likadan som min pappa. Hon tar alltid ställning mot pappa och är ofta på barnens sida.

Ibland tittade hela familjen på tv kl. 20.00 tid när det är nyheter. Nyheterna säger alltid att regeringen är bra och de bygger en ny bro eller skolan och några andra byggnader. Samtidig sa vi fem syskon att det  alltid är  samma sak till pappa ”Regeringen ljuger alltid för folk så vi måste byta till andra kanaler”
Vi sa något som han inte gillar och han blev arg. Han hade varit soldat så han älskade den militära regeringen.

Min mamma sa alltid: ”Han behöver inte att andra människor älskar honom och han behöver bara ha rätt”. Ibland vi frågade vi min mamma:

-          Varför älskar du pappa

-          När han var ung är inte så ärg han var jätte gullig, så jag gifter mig med dina pappor”. Sa min mamma


Hon berättar och hon blev skamsen. Det är min pappa så jag bara tycker att han är tråkig men jag hatar inte honom.

söndag 23 februari 2014

Galen gubbe heter Ove

 I dag diskuterade vi om en man som heter Ove och hans familjen.När han var 7år gammal då dog hans mamma.Efter hans mamma dog så levde Ove med sin farsan.Oves pappa jobbade på järnvägen.När Ove var 16år gammal dog hans pappa också.Ove kunde inte fortsätta skolan. Han fick jobba till järnvägen.

 Han hade fyllt 16 år hans pappa dog. När han slutade  vara glad . Han inte trodde på Gud. Han jobbade på järnvägen i fem år. Jag måste när Oves pappa och mamma dog han var inte så gammlar och han har inga syskon. Så han blev jätte ont i hjärta och lite skadar i hjärna. för att han är osocial man.

 Vi diskuterade av Ove och en kompis sade hennes mamma som leka med Ove. Jag tror att några gammlar människor är de tänker samma inte andra person till ex Ove hade alltid problem på köpa data och sina gränna. I världen har många folk som leka med Ove.

 Jag läser den böcker varje dag men jag förstå inte alla ord. I Sverige finns inte Svenska till Burmesiska lexikon så när jag läser den böcker Till ex en sida lång tid av ca 3,4 timmer. Men när alla kompis berättar i klassrummet och Stina också berättar när jag lyssnar och sen jag förstå mera. Så tack till alla kompisar och Stina .
   

söndag 16 februari 2014

Ove träffa en man och kvinna igen.

I dag också tränar vi  igen svenska dialog . den kapital 2 och 3. Jag läser den två kapital och jag känner till Ove får problem alltid med andra person. Jag känner till han lika med min pappa.
 
Vi tränar den kapital av dela två grupp. Min grupp har fyra person och andra grupp har tre person . Först skriver vi dialog och sen träna pratar som leka med teater. Det var rolig .

Ove är inte omtänksam till andra person och aldrig säger förlåt till  andra människor. Han måste han är alltid rätt.Parvaneh är 30 år och kortväxt, svarthårig och uppenbart utländsk kvinna. Lufsen är hennes man och hon är gravid.

Ove och Parvaneh mötte i parkering och lite problem med Ove. Jag tro att hon spelar roll andra viktig person i bocken och Ove är först person.

fredag 14 februari 2014

Jag gillar att spelar teatar

I dag skriver vi dialog och träna prata att svenska språkmelodin.som leka teater. Vi fungera samarbetet två gånger. Det var inte så svårt att skriva dialog. Jag gillar med övade uttalet. Det var rolig och spara direkt i min hjärna.

Mina tankar om Ove är att han är en är lite konstig och irriterad gubbe. De får möte med Ove att blir jobbig och upptagen.

Jag tyckte jättemycket dagens övning. Det är bra att lära mig och jag behöver träna mera.

måndag 10 februari 2014

Ove

Ove bor i utan stad och han är jagare. Han jobbade  på sjukhuset och nu han blir pensioner.Förut han gifte sig en kvinnan men nu de skiljde och han bor ensam.

Han är snäll och har katten. Den katten är samma hans kompis och ibland han pratar med katten. Han är pensioner och bor ensam så när han blir lat han laga bordet, tv och bygga bostad

Nu hans fru är gifter med andra men så han blir arg och han dödade de.Först han skjuter till de och sen han vill elda upp det området.Det är bara planerar .

Han är klok och generös så han tänker med hans planerar, är det bra eller dåligt?.Sen han friar till de.

fredag 24 januari 2014

Förväntningar på kursen i grundläggande svenska

Jag klarade SFI men jag vill träna mera svenska och några lektion så jag första med grund skolan. När jag började grund skolan jag blev lite nervös . Men jag träffade bra kamrater och jättesnäll lärare så jag blir glad den kurs.